Kantor Hanna Louise

Hun ville bli psykolog. Men etter gratistimer hos en organist valgte Hanna Louise Husøien orgelkrakken i stedet.

Hanna Louise Husøien (25) Yrke: kantor

Hun ville bli psykolog. Men etter gratistimer hos en organist valgte Hanna Louise Husøien (25) orgelkrakken i stedet.

I dag er hun kantor på Modum i Tunsberg, der hun forflytter seg mellom orgelkrakker i til sammen sju kirker. Hovedsetet er i Åmot, en moderne kirke fra 1996.

- Å skape musikkglede sammen med barn og unge er topp! Den opplevelsen vi har sammen er verdifullt for oss alle. Vi har dessuten mange frivillige musikere med – det gir gode gudstjenester for alle.

Hanna Louise vokste opp i et kristent hjem, og sang og dirigerte. På musikklinjen på Ringerike videregående fikk hun sitt første møte med orgelet da en organist ga henne gratistimer. Likevel begynte hun å studere psykologi. Men hun kunne ikke glemme orgelet.

- Jeg har alltid likt klangen av orgel, og samspillet mellom instrumentet og rommet fascinerer meg. Etter at jeg hadde begynt på psykologi tok jeg noen orgeltimer, og orgellæreren utfordret meg til å søke Musikkhøgskolen.

Ikke så rar allikevel
Hun kom med nød og neppe inn på første forsøk. På studiet gikk hun sammen med sju andre, og de fleste ønsket å jobbe i kirken. I dag har alle medstudentene som drømte om ansettelse i kirken, fått jobb.

- Jeg var heldig og jobbet som organist mens jeg utdannet meg, så jeg visste ganske godt hva jeg gikk til. Men utdanningen legger opp til en ganske ambisiøs kirkemusikalsk hverdag, og det stemmer ikke alltid med virkeligheten. Jeg har lært mye jeg ikke får brukt.

Det var ikke alt Hanna Louise var forberedt på da hun trådde inn i kirken som fast ansatt og med ansvarsområde utover musikalsk ledelse i menigheten.

- Jeg har ansvar for både piano og orgel i sju kirker – det er litt å passe på. Så må jeg også koordinere vikarer og sørge for at andre instrumenter i kirkens eie er stemt og i orden, helst til enhver tid. Mange i menighetene kommer med innspill og tanker. Jeg er både overrasket og glad for at jeg som kantor blir brukt som samtalepartner. Det er fint å vite at jeg blir sett på som mer enn bare «hun som lager musikken».

Liker ikke lediggang
Arbeidsuka er variert, og sjelden fra ni til fem. På dagtid er det gjerne forberedelse til kommende tjeneste, det kan være gudstjeneste eller begravelse.

Hun har møter med prest og kanskje en solist, og både møter og øving er spredt over de sju kirkene hun er kantor i. Korarbeidet foregår på kveldstid, og av og til i helgene.

Å jobbe i kirken er en livsstil, ifølge Hanna Louise. Og det trives hun godt med.

- Jeg er takknemlig for å være med og skape det flotte arbeidet som vi gjør i kirken. Og som kristen er det deilig å jobbe med og for det jeg tror på. Å få leve i 2016 og gjøre troen og livet aktuelt også i dag, er et privilegium.
Hun anbefaler mer enn gjerne andre å gå samme vei.

- Jeg har et meningsfullt arbeid med stor frihet. For eksempel har jeg 20 prosent av stillingen til egenøving, og her disponerer jeg jo tiden helt som jeg vil. Arbeidsforholdene er i all hovedsak gode og vi er mange som heier på hverandre og gjør hverandre gode i jobben. Vi bygger hverandre opp, og jeg håper og tror det er sånn i andre kirkelige arbeidsfellesskap rundt om i Norge.

4 års bachelorstudium
Gjenomsnittslønn kr 461 400

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"